Blog Montyho

aneb co kutím

Martinská husa

11. listopadu 2012

Martinská husaNa letošní svátek sv. Martina jsem ukecal manželku a připravili jsme si svatomartinskou husu. Našel jsem si tedy recept na martinskou husu – pomalu pečenou. A protože se husička povedla, tak se o něj podělím.

Příprava trvá cca 15 hodin, ale opravdu se to vyplatí. Husa je potom jako dort a v kombinaci s červeným zelím a karlovarským knedlíkem je to pomazlení chuťových pohárků :-D.

 

Ingrediencí je pomálu, aneb v jednoduchosti je krása.

Co budeme potřebovat:

  • 1 husa (naše měla 3,4 kg)
  • sůl
  • kmín

S husou začneme den před plánovaným svátečním obědem. V našem případě tedy 10.11. Z husy vytaháme zbytky peří – pysky. Je jich na ní docela dost, hlavně v oblasti ocasu a v záhybech. Také z husy vyřízneme viditelné kusy sádla , ale pozor, nevyhazujeme.

Husa před pečenímHusu důkladně osolíme. Ale záměrně píšu důkladně, nestačí posolit jako chléb s máslem. Sůl jsem nabíral na ruku a pořádně vtíral do husy. Je nutné to provést z venku i zevnitř. Dáme do pekáče, prsíčky nahoru (neobracíme po celou dobu pečení) a posypeme kmínem. Přidáme na pekáč vyřezané sádlo a dáme husu do chladna odpočinout. Pokud nemáte druhý pekáč na přikrytí husy, použijte alobal. Alobal doporučím zespodu pomáznout olejem, jinak se přichytí a je piplačka ho z prsíček odstranit.

Ve 21 hodin husu lehce podlijeme vodou a dáme do trouby vyhřáté na 90 stupňů. Necháme husu husou a jdeme klidně spát. Husu nekontrolujeme a nepodléváme. Ale pozor na moderní trouby, mají ochranu proti zapomenutí a po několika hodinách vypnou. V mém případě je to 5 hodin.

Husa v 7 hodin ránoV 7 hodin ráno husu zkontrolujeme, polijeme výpekem a pokud je v pekáči výpeku hodně, odebereme ho do misky. Teplotu zvýšíme na 120 stupňů a pečeme další 3-4 hodiny.

Sundáme víko pekáče (odstraníme alobal), husu polijeme výpekem, zvýšíme teplotu na 180 stupňů a dopečeme do krásného zlatého zabarvení, cca hodinu. Pokud chcete mít dost výpeku na polití knedlíků, je nalijte do pekáče výpek odebraný do misky.

Husa na talířiZda je husa hotova nám napoví pomůcka našich babiček – hotova jest, pokud je obnažena prsní kost.

K huse připravíme červené zelí a knedlíky dle chuti, v našem případě karlovarské. K pití je dobré svatomartinské červené víno, jako kutnohorák musím doporučit víno z našich vinných sklepů.

Samozřejmě bude dobrý i žejdlík kvalitního piva, já bych preferoval třeba kocoura, kterých jsme vypili několik při přípravě husy. :-D.

qrCode

Váš email nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *

*

Ověření *

Blog Montyho

aneb co kutím