Blog Montyho

aneb co kutím

Hovězí po burgundsku

15. dubna 2012

p1110293Dnes si dáváme mňamku, a to hovězí po burgundsku. Recept je převzat z Apetit Online.

Musím říci, že toto jídlo je z těch,  u kterých při vaření chodíte kolem hrnce a nasáváte vůni a čekáte, kdy už to konečně bude (byť tak nevypadá).

Přebírám sem recept z již zmíněného Apetit Online, ke kterému napíšu své poznatky.

Původní ingredience:

  • 100 g slaniny, nakrájené na kostičky.
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na jemné plátky.
  • 1 mrkev, nakrájenou na kostičky + stejně velký kousek celeru,  také na kostičky.
  • 1 velkou cibuli, nakrájenou nadrobno.
  • 3 lžíce stolního oleje.
  • 3 lžíce mouky.
  • 1,5 kg hovězího zadního, nakrájeného na kostky.
  • Sůl a pepř.
  • 1 bobkový list a snítku tymiánu (svázané nití).
  • 750 ml červeného vína.
  • 3 lžíce olivového oleje.
  • 16 malých cibulek stejné velikosti,  nejlépe šalotek
  • 250 g drobných žampionů.
  • petržel na ozdobu.

Pro naši „rodinku“ máme recept trochu upravený. Jednoduše řečeno, více zeleniny, méně masa.

Je nás 2+0,75+0,5+0,5 (2 dospělí, jedna dospívající a dvě děti :-)).  Dle našich úprav to stačí na oběd plus pro dva na menší večeři.

Upravené ingredience:

  • 130-150 g slaniny, nakrájené na kostičky
  • oříšek másla.
  • 3-4 stroužky česneku, nakrájené na jemné plátky, když je český, tak 1-2.
  • 2-3 mrkve (ne mamuty, prostě normální velikost), nakrájenou na kostičky + stejně velký kousek celeru (nebo kořenovou petržel),  také na kostičky.
  • 1 velkou cibuli, nakrájenou nadrobno.
  • 3 lžíce stolního oleje.
  • Bez mouky.
  • 1 kg hovězího zadního, nakrájeného na kostky bohatě stačí. Nemusíte ale kupovat drahé zadní, stačí přední. Na chuť to vliv moc nemá. Jen si s ním dáte práci při odblanění a je podstatně levnější.
  • Sůl a pepř.
  • 1 bobkový list a snítku tymiánu – do pytlíčku, neudělá to „nepořádek“ v omáčce a pytlík se potom vyhodí.
  • 1-1,5l červeného vína – něco obyč, ale ne krabicák, ten je kyselý nebo trpký a není to ono, ale obyč stáčené stačí (od Vlka z Pasáže :-)).
  • 3 lžíce olivového oleje.
  • 16 malých cibulek stejné velikosti,  nejlépe šalotek (klidně obyč malé, dobré jsou i červené).
  • 250 g drobných žampionů, nebo lepší houby. Když nejsou drobné, tak je prostě pokrájíte.
  • Petržel na ozdobu.

Příprava jídla – již upravený recept:

Varování: pokud nemáte hovězí z ověřeného zdroje, doporučuji nechat si větší časovou rezervu, případně dělat den předem, večer. Nikdy nevíte, jestli mladý dvouletý býk, nebyla stará kráva. 😀

1. Ve velkém kastrolu (ve kterém budete celé jídlo vařit), nejlépe nerez nebo litiňák, nechte opéct nasucho slaninu. Pokud nepustí dost tuku (většina dnešní kupované slaniny nepustí), tak přidejte oříšek másla. Jakmile je slanina trochu rozpuštěná a osmahnutá, přidejte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.  Poté přihoďte mrkev s celerem (kořenovou petržel). Opékejte, dokud není zelenina měkká. Ke konci přidejte i česnek. Až ke konci proto, aby se nepřipálil a nezhořkl.

2. Mezitím si připravte na pánvi maso: Do kostek masa přidejte pepř (nejlépe čerstvě mletý). Nemusíte se stydět, jen ať je maso hezky popepřeno. Maso na pánvi opečte na oleji ze všech stran a přidejte do hrnce k opečené zelenině.

p11102903. Do hrnce nalijte víno a přidejte bylinky a sůl. Vařte poloodkryté na velmi mírném plameni alespoň dvě hodiny (pokud máte hovězí přední, je možné, že budete muset vařit déle), aby bylo maso hezky měkké a křehké.

4. Zatímco se hovězí vaří, oloupejte cibulky a žampiony omyjte, osušte, kdo chce, může i oloupat. Záleží to také na kvalitě žampionů. Vložte na plech, zastříkněte olivovým olejem, promíchejte lžící tak, aby všechno bylo zhruba stejně pokryto olejem, a 30–40 minut pečte v troubě nastavené na 180 °C (u horkovzdušné na 160 °C). Na posledních asi dvacet minut vaření přidejte k hovězímu opečené houby s cibulí.

5. Pokud se vám zdá omáčka řídká, můžete ji zlehka zaprášit moukou, my to neděláme, je to podle mě zbytečné. Podávejte ozdobené petrželkou, s bílou bagetou. Případně po česku, s nočkem či (karlovarským) knedlíčkem. Prostě příloha dle chuti.

PS: Fotky budou při dalším kole vaření, dneska byl fofr

qrCode

Váš email nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *

*

Ověření *

Blog Montyho

aneb co kutím