Blog Montyho

aneb co kutím

Hovězí hamburgery

3. června 2012

p1110501Včera jsme si připravili americké housky pro hamburgery a dnes si tedy připravíme výbornou „náplň“.

Příprava je pro někoho možná náročná, ale výsledek stojí za to. Tento hamburger rozhodně není „namletý i s boudami“, jak jej známe z různých fastfoodů.

Uděláme si verzi se sýrem, tedy „cheesburger“ 😀

Nejdříve si připravíme bylinkové máslo a dietní dressing.

Ingredience – bylinkové máslo:

  • 100g másla – lepší je dražší o pár korun, nešetřit
  • sůl
  • 1 stroužek česneku
  • petržel
  • tymián
  • bazalka

Máslo dáme do misky a necháme trochu povolit, přidáme ingredience a řádně promícháme. Není nutné dodržet přesně bylinky mnou napsané. Vše dle chuti jedince. Pokud máme bylinky zelené, dáme rozhodně přednost jim.
Po zamíchání dáme máslu tvar, který se dá po vychlazení krájet, nejlepší je váleček. Dáme vychladit do lednice, aby máslo ztuhlo.

Ingredience – dressing:

  • 180g (kelímek) nízkotučné 8% zakysané smetany
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • špetka tymiánu
  • kari koření

Vše dáme do misky, řádně promícháme. Množství koření dle chuti. Po promíchání dáme vychladit do lednice.

Ingredience – hamburgery, příprava:

  • 0,6 – 1,2 kg namletého předního hovězího (na 6 ks hamburgerů)
  • 1%-2% objemu soli
  • čerstvě mletý pepř
  • špetka majoránky
  • špetka tymiánu
  • špetka chilli koření
  • připravené bylinkové máslo

Objem masa určuji dle toho, zda dělám hamburgery na domácím grilu na elektřinu nebo na venkovním. Domácí nemá gril tak velkou výhřevnost, tak dělám jen 100g hamburgery. Na venkovním se maso dělá dobře, proto dělám 200g hamburgery.

Osobně používám 1,5% soli (z objemu masa). Pozor! Pokud budete kořenit kořenícími přípravky, musíte objem soli redukovat. Kořenící přípravky obsahují většinou velké procento soli. Do hamburgerů je ale nepoužívám, raději použiji bylinky a když jsou čerstvé, je to perfektní.

Všechny suroviny dáme do mísy a nejlépe rukou pořádně prohněteme. Vejce nepoužíváme, není tedy ani v surovinách. Pokud použijete kvalitní přední hovězí, není potřeba pojidlo. Maso drží krásně samo.

Z promíchaného masa vytvarujeme 6 hamburgerů, dělejte je velké tak, aby ve finálním stavu přesahovali housku. Nebojte se udělat „plachtu“, při pečení se dost smrsknou, abyste neměli minihambáčky.

V případě, že děláme 200g verzi, tak plátek bylinkového másla zapracujeme doprostřed hamburgeru. Uděláme dvě 100g verze, mezi dvě „placky“ dáme doprostřed plátek bylinkového másla a dotvarujeme finální 200g hamburger. Uprostřed hamburger pomačkáme. Jak jsem již psal, při pečení se maso smrskne, tak abyste neměli nakonec karbanátek.

Hotové hamburgery dáme odležet na cca 30minut do lednice (nebo uděláme den předem).

Ingredience – finální hamburger:

  • Připravené hamburgery
  • Bylinkové máslo (100g verze)
  • Sýr – plátkový, modrý nebo nastrouhaný parmezán
  • 1,5 větší cibule
  • 1 větší paprika
  • 2 rajčata
  • Salát – ledový, či jiný dle sezóny nebo nabídky obchodu
  • Hořčice
  • Připravený dressing

Cca půl hodinky před pečením hamburgerů si je vyndáme z lednice. Cibuli si nakrájíme na kolečka, stejně tak rajčata a papriku. Také si omyjeme salát a rozdělíme na jednotlivé listy.

A jde se na to. Rozpálíme gril. Hamburgery smažíme pokud možno na jedno otočení. Tedy bez neustálého obracení. Postupujeme jako při pečení steaku. Může být tedy rare, medium, well done (well done osobně nemám rád).

Před dopečením hamburgeru dáme na vršek plátek bylinkového másla (jen 100g verze, u většího je uvnitř) a plátek sýru nebo posypeme nastrouhaným. Sýr se krásně nahřeje a povolí.

Před dopečením je nutné si také dát rozpéct housky, trochu černého na střítce samozřejmě nevadí, ale pozor na vznik podrážky :-D. Hotovému masu samozřejmě také neuškodí cca 3-5 minutový odpočinek před servírováním!

Potom už je to jednoduché. Spodek housky namazat hořčicí, na to dáme salát, hamburger, dressing, cibuli, rajče, papriku a vršek housky.

Dobrou chuť.

qrCode

Komentáře

2 Comments

RSS
  • Sagvan Tofi says on: 8.6.2012 na 14:02

     

    Z Vašeho článku je jasné,že se masa moc nepřežerete. Dávat do burgeru 1,5% masa viz. “ Osobně používám 1,5% objemu masa.“ je velmi málo. Dále nevím jestli grilujete nebo smažíte. Radši nic nevařte a dojděte si radši do KFC jelikož tam dostanete stený blaf. S pozdravem Sagvan Tofi

    • monty says on: 8.6.2012 na 14:10

       

      A tady je někdo chytrej jako rádio, co? Místo toho abyste upozornil na to, že v článku vypadlo slovíčko, tak hned napadáte. Z fotky je jasné, že hamburger má jen 1,5% masa, že?

Váš email nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *

*

Ověření *

Blog Montyho

aneb co kutím