Blog Montyho

aneb co kutím

Cibulový chléb zadělaný pivem

1. prosince 2012

img_20121201_144941

Přemýšlel jsem, čím podráždím Vaše chuťové buňky tentokrát. Zvítězil vlastní recept na cibulový chléb zadělaný pivem, který dnes dělám sice podruhé, ale za to již z ověřeného těsta pšeničného s příměsí celozrnné pšeničné mouky a trochou ovesných otrub.

Příprava je díky cibulce o trošku složitější, ale není to nic, co by dle návodu nezvládl(a) kuchta začátečník. Těsto bude připraveno hodně hydratované (72%) a z přídavkem prefermentu – nakvašené mouky.

Co budeme potřebovat:

  • 400g hladné pšeničné mouky – může být chlebová, nemusí
  • 100g celozrnné přeničné mouky
  • 30g ovesných otrub
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička chlebového koření (směs mletého fenyklu, drceného kmínu, drceného koriandru)
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 větší cibule
  • 280ml piva – v podstatě jakéhokoliv
  • 100ml vody
  • 1 sáček sušeného droždí
  • Lžíce sádla nebo oleje

Začneme s přípravou prefermentu, několik hodin předem, nejlépe den před pečením. Příprava prefermentu se dá urychlit tím, že ho dáte na pár hodin na topení, ale není to ono, vše má svůj čas.

Do větší mísy dáme 100g pšeničné mouky, zalejeme 100 ml vody a přidáme trošku sušeného droždí. Lehce odsypeme ze sáčku. Pro hnidopichy – čtvrt lžičky.
Vše řádně promícháme vařečkou. Mísu přikryjeme utěrkou a položíme nahoru na kuchyňskou linku a necháme do druhého dne.

Máme dost času na přípravu cibulky. Necháme rozpálit na pánvi sádlo (olej) a dáme smažit cibulku. Plamen (elektřinu :-)) stáhneme a necháme pomalu smažit,  do zlatava až hněda. Cibulku necháme vystydnout.

img_20121201_131203Nyní je to již jednoduché, všechny ingredience smícháme (nezapomeňte od mouky a tekutin odečíst to, co jste dali již do prefermentu :-)). Já osobně nechávám míchat těsto domácí pekárnu, i když v ní potom chléb nepeču. Míchám na program nudlové těsto (15 minut míchání). Potom těsto přendám do mísy, kde byl preferment a nechám 15 minut kynout. Ti kdo nemají domácí pekárnu, musí vše promíchat poctivě ručně, tam asi 15 minut stačit nebude. Nedivte se, že těsto lepí, je hodně hydratované.

Po prvních 15ti minutách těsto v míse jakoby několikrát přeložím, čti nehníst. Prostě nadloubnout odspodu a přeložit.

img_20121201_145305Po třiceti minutách vyklepnu těsto na pomoučený vál, a opět několikrát přeložím. Poté rozdělím na 4 díly a dám kynout do forem (vymazaných olejem a vysypaných hrubou moukou). Také lze použít větší formu na celou masu těsta. Kdo nemá formu, rozdělí na 4 díly a vypracuje 4 bochánky a dá je na pečící papír. Počítejte ale s tím, že se více „rozlijí“ po plechu.
Ti kdo nemají pečící formu, mohou také experimentovat z hydratací těsta, jít až k 60-65%.
Ve formách necháme kynout dalších 30 minut.

Po nakynutí bochánky nahoře nařízneme navlhčeným nožem. Pozor, musí to být rychlý a rázný tah, jinak těsto nenaříznete, ale potrháte.

img_20121201_152806Pekáč s formami strčíme do trouby rozpálené na 250 stupňů. Po 10ti minutách stáhneme na 180 a pečeme dalších 30 minut. Pokud budete péci chléb nerozdělený na bochánky, ještě 20-30 minut přidejte.

Bochánky z forem vyklepněte co nejdříve po vyndání z trouby a dejte chladnout na mřížku. A co si budeme povídat, ještě teplý chléb je nejlepší….

 

A tady je důkaz, že to jde i bez formiček. Stejná hydratace, jen o 10 minut kratší pečení.

img_20121201_220443

img_20121201_220457img_20121201_225322

 

A na závěr jedno moudro, ti co pečou častěji, ho znají.
Ne všechna hladká mouka je stejná, ba ani jeden typ o jednoho výrobce není vždy totožný. Kvasnice jsou ten samý případ. Takže u pečení hlavně co? Používáme hlavu, když to chce ještě chvíli, tak to ještě chvíli necháme, když už se nám to zdá dost, tak to tak možná je. A když ne, tak to příště uděláme lépe.

 

A tady jsou všechny fotografie ve slideshow.

qrCode

Komentáře

One Coment

RSS
  • Zpravodaj says on: 16.1.2013 na 17:15

     

    Cibulový chléb občas dělám a je parádní. Přidat do něho ještě pivo mě nikdy ani v nejdivočejším snu nenapadlo. Zkusím a pak se pochlubím. Snad to bude tak dobré, jak to vypadá na obrázku.

Váš email nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *

*

Ověření *

Blog Montyho

aneb co kutím