Blog Montyho

aneb co kutím

Bagetky

5. února 2012

p1100882… skoro jako ve francouzských boulangeries

Potřebné suroviny (varianta zdravější):
375 ml vlažné vody (pekařských 75% )
250g  chlebové pšeničné hladké mouky
250g  chlebové žitné mouky
1 sáček droždí (na 0,5 kg)
2-2,5 lžičky soli

Postup přípravy:
Všechny ingredience klasicky do pekárny a nastavit program na těsto nebo zpracujeme ručně.
Po zpracování necháme hodinu kynout cca hodinu v pekárně nebo v misce.

Vyndejte na pomoučený vál, rozdělte na 6 částí v poměru 2-2-1-1-1-1, tedy dvě velké a 4 malé bagetky.
p1100874

Pak je celkem důležitá část – správně je uplácat. Každý bochánek zploštěte dlaní a překládejte a dále viz toto videu.

Nachystané bagetky necháme opět hodinku v teplém místě odpočinout

Po vykynutí ještě nožem nakrájíme povrch našikmo (nebojte se toho, pokud proříznete málo, nebude to ono) a pečeme..
p1100878

Troubu rozpálím na max, tedy na 250, peču 17-20 minut. Do trouby dávám kastrůlek s vodou, hned při zahřívání trouby, aby se voda vařila a správně provlhčovala. Pokud budete péci oba plechy najednou, tak péci s „vrtulkou“ a na 230.

Po upečení necháme vychladnou na mřížce, málokdo to ale vydrží.

p1100879p1100880p1100884

Potřebné suroviny (varianta méně zdravá):
375 ml vlažné vody (pekařských 70% )
250g  chlebové pšeničné hladké mouky
100g  chlebové žitné mouky
150g  pšeničné celozrnné mouky
1 sáček droždí (na 0,5 kg)
2-2,5 lžičky soli

p1100897 p1100896 p1100898p1100899

Dobrou chuť

qrCode

Váš email nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *

*

Ověření *

Blog Montyho

aneb co kutím